"Είναι σοφός ο γονέας που γνωρίζει το παιδί του" Ουίλιαμ Σέξπηρ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΦΗΒΩΝ-1ο μέρος



(Σχολές Γονέων 2012-3)
Αυτοεκτίμηση Εφήβων (1ο μέρος):

Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως: «η εκτίμηση της αξίας και της σημαντικότητάς μου και το να έχω την ικανότητα να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου και προς τους άλλους” . Παραθέτουμε τον παραπάνω ορισμό καθώς εμπεριέχει τόσο την προσωπική όσο και την κοινωνική ευθύνη (http://epapanis.blogspot.gr/2008/09/blog-post_12.html).

Η αυτοεκτίμηση βρίσκεται σε συνάφεια με αυτό που λέμε στον χώρο της ψυχικής υγείας ‘έννοια του εαυτού’: δηλαδή το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας (αυτοαντίληψη). Η αυτοαντίληψη σχετίζεται με τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν-οι σημαντικοί άλλοι.

Στην Εφηβεία, το άτομο βιώνει μεγάλες αλλαγές τόσο σωματικές και βιολογικές όσο και ψυχικές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και την ανάδυση συμπλεγμάτων.

Ο έφηβος χρειάζεται έντονη στήριξη σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στα κοινωνικά και προσωπικά κομμάτια που προστίθενται στη ζωή του (υπευθυνότητα, επιλογή επαγγελματικής πορείας, επιλογή συντρόφου και σεξουαλικής ταυτότητας, στυλ και μόδα, πρότυπα κα).

Η στήριξη αυτή προέρχεται κυρίως από ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ αλλά όχι απαραίτητα από τους συγγενείς. Η ηλικιακή φάση της εφηβείας επιτρέπει στο άτομο να εμπιστευτεί και καινούριους ανθρώπους του περίγυρου του.

ΟΜΩΣ, ενώ η στήριξη ενηλίκων  αρκεί για να παραμένει λειτουργικό ένα άτομο δεν σημαίνει ότι αρκεί και για το χτίσιμο θετικής αυτοαντίληψης. Σε αυτό παίζει ρόλο η στήριξη ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ. Η ομάδα των συνομηλίκων επηρεάζει τον κοινωνικό (φιλίες, συναισθηματικές και διαφυλικές σχέσεις) τομέα και το σωματικό τομέα (αθλητική ικανότητα, εμφάνιση).

Η δική μας συμβολή ως γονείς σχετίζεται με την ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ, την ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ, την ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ, την ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΤΥΠΩΝ. (συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου