"Είναι σοφός ο γονέας που γνωρίζει το παιδί του" Ουίλιαμ Σέξπηρ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ


ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ:
www.kentromathisis.gr www.onlinecounseling.gr
Οι Σχολές Γονέων είναι μια προσπάθεια πρωτογενούς πρόληψης της ψυχικής υγείας ολόκληρης της οικογένειας.

Οι γονείς εντάσσονται σε ομάδες, στις οποίες πηγαίνουν χωρίς τα παιδιά τους, με στόχο να ενισχύσουν την επικοινωνία μαζί τους, να προωθήσουν τη σχέση τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν, ορίζουν, παρατηρούν και να αντιμετωπίζουν τα διάφορα θέματα που η ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να φέρει σε μια οικογένεια.

Αρχικά, οι Σχολές αναφέρονταν κυρίως στην ανάπτυξη των παιδιών, δηλαδή, τη σίτιση, την υγιεινή και την πρόληψη ατυχήματος. Τώρα, οι ομάδες αυτές ενισχύουν τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Έτσι, οι γονείς εντάσσονται σε κάποια από τις 3 κατηγορίες ομάδων Σχολών γονέων ώστε να προωθήσουν την  καλή σχέση στην οικογένεια.

Οι γονείς μαθαίνουν να  μπορούν να ακούν τα παιδιά τους, να τα βοηθούν στην αναγνώριση και συμφιλίωση με τα συναισθήματά τους και να συνεργάζονται μαζί τους στην επίλυση των προβλημάτων. Εκπαιδεύονται επίσης να χρησιμοποιούν τον έπαινο και να διαπραγματεύονται με τα παιδιά τους ώστε να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις της τιμωρίας, να παροτρύνουν τα παιδιά τους να είναι αυτόνομα και υπεύθυνα και να μπορούν να κάνουν αναδρομή στις δικές τους παιδικές εμπειρίες διαπαιδαγώγησης από τους γονείς τους, έτσι ώστε να κατανοούν καλύτερα τη συμπεριφορά τους.

 

Η πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνει τα γενικά προγράμματα, για γονείς οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης, να αναπτύξουν θετικές σχέσεις με τα παιδιά τους και να διδαχθούν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και δεξιότητες διαπαιδαγώγησης, που προωθούν την κοινωνική ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Η δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνει προγράμματα, που είναι σχεδιασμένα και εφαρμόζονται σε ειδικές ομάδες γονέων όπως, οι γονείς με υιοθετημένα παιδιά, οι γονείς με παιδιά εφηβικής ηλικίας, οι έφηβοι γονείς, οι γονείς συγκεκριμένης εθνικότητας-μειονότητας ή οι γονείς που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές, ή μονογονεϊκές οικογένειες ή για κάποιο ειδικό σκοπό όπως, η βελτίωση της συμπεριφοράς και της προσοχής των παιδιών στο σχολείο, η πρόληψη της χρήσης του τσιγάρου, του αλκοόλ και των ουσιών, η μείωση του άγχους των γονέων που αντιμετωπίζουν πρόωρη γέννα, η εκπαίδευση των ζευγαριών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί.

Η τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς των οποίων τα παιδιά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και εμφανίζουν ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς. Αφορούν κυρίως οικογένειες με παιδί που παρουσιάζει Διάχυτη Αναπτυξιακή διαταραχή, Διαταραχή Ελαττωματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας, προβλήματα διαγωγής, Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή και γενικότερα βίαιη συμπεριφορά, χρόνια νόσο και άλλα.

 

Αντίστοιχες ομάδες λειτουργούν στο Κέντρο Μάθησης & Εξέλιξης, στον Άγιο Στέφανο (Καραολή & Δημητρίου 1)  

Η διάρκειά τους είναι 8 εβδομάδων και η έναρξη τους κάθε Απρίλη (Απρίλης-Μάης), Ιούνιο (Ιούνιος- Ιούλιος), Σεπτέμβρης (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), Νοέμβριος (Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος).

Το κόστος ανέρχεται στα 120 ευρώ και για τις 8 εβδομάδες συμμετοχής.

Επικοινωνία στα τηλέφωνα του ΚΜΕ: 210 6216 141, 694525 0277 και στα mail: kentromathisis@gmail.com, dimouls@gmail.com (της συντονίστριας Δημουλή Σϊλειας-Ψυχολόγος)