"Είναι σοφός ο γονέας που γνωρίζει το παιδί του" Ουίλιαμ Σέξπηρ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Σεξουαλική αγωγή:

Η σεξουαλική αγωγή ή διαπαιδαγώγηση είναι μία συνεχής κατάσταση που εμποτίζεται από τις       

Αξίες-ηθική

Τρόπο που σχετίζονται οι γονείς (οι σύντροφοι)

Από την πρώτη στιγμή σύλληψης του παιδιού τους.

Στην προσχολική ηλικία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εμπεριέχει:

  Όρια σώματος-ασφάλεια σώματος

  Σωματική υγιεινή

  Παιδικό αυνανισμό-πρώτη σεξουαλικότητα

  Όρια παιδιού-όρια γονέα

Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα,

Ό

ρια σώματος-ασφάλεια σώματος

Πρόκειται για την αρχική φάση που οι γονείς σεβόμαστε το μικρό σωματάκι με τον τρόπο που αλλάζουμε την πάνα ή πλένουμε τα γεννητικά όργανα. Σε καμία περίπτωση δεν χαϊδεύουμε ή πιέζουμε τα γεννητικά όργανα. Τα αγγίζουμε για την υγιεινή και πολύ γρήγορα τα μαθαίνουμε να αυτοεξυπηρετούνται.

Όσο κατακτούν τον λόγο, μαθαίνουμε και θέτουμε κανόνες στα παιδιά μας για το ποιος και πώς επιτρέπεται να τα αγγίζει.

 

 

Σ

ωματική υγιεινή

πρόκειται για τη φάση που καθαρίζουμε, πλένουμε και φροντίζουμε επιμελώς το σώμα του μωρού και νηπίου αργότερα. Το παράδειγμα προς μίμηση είναι σημαντικό από τους γονείς προς το παιδί. Εδώ κατηγοριοποιούμε και το κόψιμο της πάνας. Ο τρόπος που γίνεται, η υπομονή και ο σεβασμός στις σωματικές λειτουργίες του παιδιού.

 

 

Π

αιδικό αυνανισμό-πρώτη σεξουαλικότητα

Είναι καλό να είναι ενήμεροι οι γονείς σχετικά με την πρώτη φάση σεξουαλικότητας του παιδιού τους. Τα νεογέννητα μωρά και τα νήπια έχουν δυνατότητα στύσης (αγόρια) και στη φάση 3-6 είναι πιθανό να αποφορτίζονται αγγίζοντας τα γεννητικά τους όργανα. Μένουμε διακριτικοί και μαθαίνουμε με σεβασμό στα παιδιά μας ότι το «ψάξιμο» και το άγγιγμα του σώματός τους είναι απόλυτα φυσιολογικό και είναι ΠΟΛΥ προσωπικό, οπότε και γίνεται στο δωμάτιό τους ΜΟΝΟ από τους ίδιους, και ΠΟΤΕ σε δημόσιο ή κοινό χώρο ή από ΑΛΛΟΥΣ.

Η πρώτη σεξουαλικότητα καθορίζει την <μη> ενοχοποίηση των ερωτικών φαντασιώσεων αργότερα και την ιδανική επιλογή συντρόφου. Εδώ εμπεριέχεται και η ΤΑΥΤΙΣΗ ΦΥΛΟΥ.

Σε αυτή τη φάση, τα νήπια δεν έχουν ολοκληρώσει την ταύτιση με κάποιον γονέα και για αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται οι ξεκάθαροι ρόλοι μέσα στην οικογένεια ώστε να διευκολύνουμε την ταύτιση φύλου.

 

Ό

ρια παιδιού-όρια γονέα

αυτός ο τομέας σχετίζεται με το πού ακουμπάμε τα παιδιά μας, αν κοιμούνται μαζί μας, αν μας βλέπουν γυμνούς, αν είναι ενήμερα στην σεξουαλική ζωή των γονέων τους.

Πιο συγκεκριμένα, η προσχολική ηλικία είναι κατάλληλη να βάλουμε τα παιδιά μας πίσω στο κρεβάτι τους, να μας βλέπουν μόνο κατά τύχη γυμνούς και όχι εσκεμμένα (εννοώντας ότι οφείλουμε να παρατήσουμε τον μύθο «είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν») και να ΜΗΝ είναι ενήμερα για την σεξουαλική ζωή των γονέων τους.

Το τελευταίο σημαίνει ότι τα αγγίγματα ή τα υπονοούμενα ή η ερωτική συνεύρεση των γονέων (όταν κοιμούνται τα παιδιά) με ανοιχτή πόρτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ. Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ να ξέρουν τα παιδιά την ΕΡΩΤΙΚΗ ζωή των γονέων (αν οι γονείς είναι μαζί, λειτουργικό ζευγάρι) αλλά ΔΕΝ θέλουμε να ξέρουν την ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ζωή μας (αν και πότε κάναμε έρωτα, με ποιόν τρόπο κτλ). Αυτό σημαίνει διακριτικότητα και σεβασμό στα παιδιά ακόμα και όταν κοιμούνται.

 

Συνεχίζεται………